top of page
  • Writer's pictureCikados

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė | „Oksimorono spąstai“ | Pamėnkalnio galerija

Sausio 27 d., penktadienį, 19 val. Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1, Vilnius) atidaroma tapytojos Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės kūrybos paroda „Oksimorono spąstai“.

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. SATELITAS. 2023
Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. SATELITAS. 2023

Parodoje „Oksimorono spąstai“ pristatoma menininkės pastaruosius kelerius metus vystoma kūrybos serija. Impulsų kūrybai autorė atranda literatūroje, kultūros kontekstuose ir kasdienybėje, įdėmiai stebėdama ir fiksuodama, tarsi kolekcionuodama įvairius aplinkos fragmentus, pvz., spaudos antraštes, pokalbių nuotrupas, klaidas ir paradoksus.

Oksimoronas (gr. oksús + mōros – skvarbus, aštrus + kvailas, bukas) – iš dviejų vienas kitam prieštaraujančių prasmėmis terminų sudaryta kalbos figūra ar objekto apibūdinimas jo įprastinei sampratai prieštaraujančiais požymiais. Tai pati save paneigianti sąvoka, eklektiškas žodžių ar terminų junginys. Oksimoronas sujungia savo prasme prieštaringas sąvokas ir apibrėžimus, pagimdydamas naują semantinę kokybę.

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. +31C ŠIRDIES. 2020
Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. +31C ŠIRDIES. 2020

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė: „Kiekvienąkart pradėdama naują paveikslą, turiu būtinai įsivelti į keblią situaciją, keisti strategijas ir rizikuoti viską sumauti, patirti fiasko. Todėl vienas stipriausių aspektų kūryboje – ignoruoti žaidimo taisykles, nes jos visada pasenusios ir veidmainiškos. Siekiu valdyti situaciją, būti viduje ir stebėti viską iš šalies. Tai toks specifinis vidinis teatras – kai esi ir režisierius, ir aktorius, ir erdvės sutvėrėjas. Ir kartais nutinka, kad susimodeliuoja kūrinys, o gal ir paveikslas – atitikmuo būsenai ir erdvėlaikiui. Jis (paveikslas) bent jau fiziškai stabilus. O personažai ar motyvai yra čia pat – kairėj ant stalo, žemai ant grindų, dešinėj ekrane arba kišenėj – visur.

Oksimoronas kaip žodinė figūra savyje turi potencijos virsti vizualia. Jis visada apima prieštarą: tai yra kaip neįmanoma figūra, kuri egzistuoja ir vizualiai, ir verbaliai. Kažkur giliai savo vidinėje begalybėje suvokiu, kad jis sujungia „ne“ su „taip“ ir tampa įmanomu. Taigi oksimoronas man yra metodas ir gravitacija prie pradėto kūrinio, o kartu ir spąstai, į kuriuos beveik visada papuolu.“

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. PLACEBO. 2020.
Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė. PLACEBO. 2020.

Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės tapybos paroda „Oksimorono spąstai“ įtraukta į Vilniaus miesto savivaldybės renginio „Su-menėk“ kultūrinį maršrutą – visus keturis vasario savaitgalius Pamėnkalnio galeriją bus galima pasiekti nemokamu „Su-menėk“ autobusu. Parodą lydės specialioji programa:

Vasario 11 d., šeštadienį, 14 val. – ekskursija su parodos autore.

Vasario 18 d., šeštadienį, 14 val. – ekskursija su parodos autore.


Parodos rengėjas: Pamėnkalnio galerija. Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Partneriai: galerija „Meno parkas“, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Vilniaus miesto savivaldybė.

bottom of page