top of page
  • Writer's pictureCikados

Galerija ,,THE ROOM“ | @ArtVilnius’20 | Stendas 5.36

,,THE ROOM“ galerija tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje ArtVilnius'20 pristato naujausius tapytojos Eglės Gineitytės ir metalo menininkės Birutės Stulgaitės kūrinius.

Tapyba. Nuo pat vaikystės žiūriu į Antano Samuolio ,,Geltoną Moterį”. Atsimenu pradžioje tamsiaodį, niūrų veidą ir ryškaus geltonumo drabužį, vėliau sėdėjimo pozą, siluetą, kambarį, raudonas gladioles. Dar vėliau – nuovargis ir viskas, kas yra Tapyba – spalva, šviesa ir išgyvenimas.

Kartą, priartėjusi prie pat drobės, pamačiau Mėlynumą ir vos įžiūrimą plaštakos žymę juoduose plaukuose. Susijaudinau iki ašarų – lyg man vienai tai pamatyti būtų skirta... Prisisvajojusi apie mėlynas abstrakcijas, su Samuolio Moterimi sugrįžtu prie figūros vaizdavimo ir siužeto. Kuriu galbūt nebūtą meilės istoriją apie du brolius ir moterį Stasę.

Eglė Gineitytė ,,Moteris geltonu drabužiu“ pagal Antano Samuolio tapybos darbą 2020, Drobė, tušas 90x90 cm
Eglė Gineitytė ,,Moteris geltonu drabužiu“ pagal Antano Samuolio tapybos darbą 2020, Drobė, tušas 90x90 cm

Birutė Stulgaitė. Metalo menas. Metalai – plienas ir varis – tvirtos ir ilgaamžės medžiagos, bet jautriai reaguoja į laiką ir aplinką. Surūdijęs plienas ar pažaliavęs varis pateikia kitokią, netikėtą, taurią estetiką. Mano užduotis – suvaldyti atsitiktinumus neužgožiant techniniu bei estetiniu sprendimu. Anot filosofo Arvydo Šliogerio: „Leisti patiems kūriniams, patiems daiktams parodyti savo grožį, nes daikto grožis yra ne kas kita kaip daikto būtis, iškelta į regėjimo šviesą.“

Dažnai pakanka minimalios techninės pagalbos, daugiau medžiagos pajautimo – atverti ir sustiprinti ankstesnį daikto tarnavimo poveikį. Taip suteikiant tęstinumą ir naują buvimą kitaip.

Birutė Stulgaitė ,,Tėkmė“ 2020, Plienas 100x150 cm
Birutė Stulgaitė ,,Tėkmė“ 2020, Plienas 100x150 cm

,,THE ROOM“ galerijos ekspozicijos ArtVilnius’20 mugėje architektė Audronė Kondratienė.


Spalio 2 d., penktadienį, renginio „Naktis Galerijoje“ metu, nuo 18 iki 23 val., THE ROOM galerijoje (Polocko g. 17, Vilnius) bus galima aplankyti Agnės Gintalaitės, Alfredos Gintalienės, Birutės Zokaitytės parodą „Sodas ir kosmosas“.



11-oji meno mugė „ArtVilnius’20“ vyks spalio 2-4 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Mugė lankytojų su iš anksto „Tiketa“ įsigytais elektroniniais bilietais lauks penktadienį nuo 14 iki 20 valandos, šeštadienį nuo 11.30 iki 19 valandos ir sekmadienį nuo 11.30 iki 18 valandos.

bottom of page