top of page
  • Writer's pictureCikados

Inos Budrytės kūrybos katalogo pristatymas

Spalio 1 d., ketvirtadienį, 18 val. galerija THE ROOM kviečia į Inos Budrytės kūrybos katalogo pristatymą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salėje, III aukšte (Gedimino pr. 51, Vilnius).

Ina Budrytė. Kūrybos katalogas
Ina Budrytė. Kūrybos katalogas

Šiame leidinyje pirmą kartą pristatomi Inos Budrytės reikšmingiausi tapybos ant popieriaus darbai ir piešiniai, sukurti 1990-2020 m.

Didžioji dalis leidinyje pristatomų vienos originaliausių Vilniaus menininkių Inos Budrytės darbų eksponuojami parodoje „Sapnai kiekvienai dienai“, kuri veikia nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salėje iki spalio 4 d.

Katalogas, atliepiantis ir parodos struktūrą, suskirstytas į aštuonis ciklus: Prapuolusioms katėms, Šachmatų klubas, Sudie, Planetos, Ataka, Apie formą, Vieną vasaros popietę, Baltas kalnas.

Tapymas ir piešimas ant popieriaus Inai Budrytei svarbūs kaip subtilus ir tuo pat metu ekspresyvus veiksmas. Išsaugodama privatumo intymumą, menininkė gali puoselėti keistuoliškumą ir drąsiai leistis tyrinėti paslaptingą gyvenimą niekieno žemėje, tarp realybės ir vaizduotės.

Šiame „lygiagrečiame gyvenime“ prie kai kurių siužetų ir motyvų Budrytė ne kartą sugrįžta. Todėl ekspozicijai pasirinktas ne chronologinis, bet teminis principas. Autorė kūrinius sugrupavo į aštuonis atvirus ciklus, kurie gali būti pratęsiami ir papildomi. Budrytė čia nevysto nuoseklaus linijinio pasakojimo, kaip ir nekuria to paties motyvo variacijų. Visi šie ciklai – tarsi novelės be pradžios ir pabaigos, dienoraščiai vaizdais-rebusais.

Visose kūrinių grupėse esama autobiografinių užuominų ir filosofinių refleksijų istorijos bei žmogaus prigimties temomis.

Budrytė „sapnus kiekvienai dienai“ pasakoja su prislopintu humoro jausmu. Pažadindama žiūrovo poetiškų paslapčių ilgesį. Menininkė primena mums, kad vienatvė gali būti ne blogis, o dovana. Tiesa, tik tada, jei nestokoji vaizduotės.

Inos Budrytės kūrybos kataloge taip pat publikuojami poetės Solveigos Masteikaitės tekstai, sukurti Inos Budrytės paveikslų temomis.



Parodos kuratorė, katalogo teksto autorė: prof. dr. Raminta Jurėnaitė

Parodos organizatorius, katalogo leidėjas: galerija THE ROOM, Vilnius

Parodos partnerė: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, kompanija „JCDecaux“

Katalogą spausdino: Baltijos kopija

bottom of page