top of page
  • Writer's pictureCikados

,,Klaipėdos galerija“ meno mugėje „ArtVilnius’20“

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus "Klaipėdos galerija" meno mugėje „ArtVilnius’20“ pristato Anatolijaus Klemencovo instaliacijas „Identitetų laikai“ ir „Mesijas“ bei Andriaus Petkaus skulptūrą „Lost Profile“. Šiuos kūrinius vienijanti tema – identiteto paieškos šiuolaikinio pasaulio kontekste. Stendo numeris - 5.26.

Pasak menotyrininkės Kristinos Stančienės, Anatolijaus Klemencovo instaliacija „Identitetų laikai“ antrina gyvam laikotarpių, minčių, net ir tam tikrų fizinių tipažų dialogui. Autorius ironiškai siūlo žiūrovams sulyginti savąją fizionomiją su tikrų tikriausiais sovietmečio policijos tipažais, „tipiniais“ tarybinių respublikų, taip pat didžiausių tautinių bendruomenių, neturėjusių apibrėžtos geografinės teritorijos, atstovų (žydų ir čigonų) portretais.

Anatolijus Klemencovas ,,Identitetų laikas“ (fragmentas) / Nuotrauka autoriaus.
Anatolijus Klemencovas ,,Identitetų laikas“ ( fragmentas) / Nuotrauka autoriaus

Kita A. Klemencovo instaliacija „Mesijas“ kviečia pasiduoti ženklų ir simbolių kalbai, kuri atspindi, o kartais ir formuoja tapatybes. Stendo lankytojai kviečiami palikti savo antspaudą ant nufilmuoto vyro pakaušio atvaizdo projektuojamo ant drobės. Koks tas ženklas bus, sprendžia jie patys – nekalta geometrinė forma ar neapykantos simboliu laikomas ženklas.


Anatolijus Klemencovas ,,Mesijas“ / Nuotrauka autoriaus
Anatolijus Klemencovas ,,Mesijas“ / Nuotrauka autoriaus

Skulptorius Andrius Petkus savo skulptūros koncepciją pristato taip: „Virtualus pasaulis vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus: į buitį, darbą, santykius ir t.t. Ypač puikus pavyzdys yra socialiniai tinklai. Jau kurį laiką internete sklando juokelis: „Įsivaizduok jie ištrina INSTAGRAM ir bum! Tu daugiau nebesi modelis“. Juokeliai iki tol kol tai tampa realybe. Pieta kompozicija sustiprina socialinių tinklų žvaigždžių – influencerių trapią esatį. Tai taip pat siejasi su tapatybės idėja ir sukelia daug asociacijų su stabais, brendais, įvaizdžiu, mada, etc.“

Andrius Petkus ,,Pradingęs profilis“ / Nuotrauka autoriaus
Andrius Petkus ,,Pradingęs profilis“ / Nuotrauka autoriaus

11-oji meno mugė „ArtVilnius’20“ vyks spalio 2-4 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Mugė lankytojų su iš anksto „Tiketa“ įsigytais elektroniniais bilietais lauks penktadienį nuo 14 iki 20 valandos, šeštadienį nuo 11.30 iki 19 valandos ir sekmadienį nuo 11.30 iki 18 valandos.

bottom of page