top of page
  • Writer's pictureCikados

Knygų aukcionas - „Knygionas“: dovanojame knygas mainais už pagalbą Ukrainai

Septynios knygų mylėtojos socialiniame tinkle „Instagram“ pristatė naują projektą - knygų aukcioną, kurį pavadino „Knygionu“. Mainais už finansinę paramą Ukrainai čia dovanojamos knygos. Prie projekto jau prisijungė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rašytojai.

Gegužės 15 d. startuos jau trečiasis aukciono etapas. Per pirmuosius du etapus buvo padovanota daugiau kaip 50 knygų ir surinkta 1212 eurų. Visi šie pinigai buvo pervesti skirtingoms paramos organizacijoms, padedančioms karo niokojamai Ukrainai.


„Nėra per mažos pagalbos. Nėra per mažos sumos aukai, per skurdaus palaikančio žodžio, per menkos iniciatyvos geram tikslui pasiekti. Todėl mes (knygų apžvalgininkės kartu su autoriais ir leidyklomis), įkvėpti bendro noro prisidėti prie paramos Ukrainai, sugalvojome šį naują projektą - aukcioną. Tai puiki proga vienu metu įsigyti norimą skaitinį ir padaryti gerą darbą“, - teigė viena iš „Knygiono“ idėjos autorių Justė Čepreckytė.

„Knygiono“ tikslas - padaryti taip, kad aukojimas teiktų ne tik emocinį pasitenkinimą, bet ir kurtų apčiuopiamą naudą tam, kuris aukoja: „Juk dažnai skaitančiam žmogui knyga yra paguoda, stiprybės šaltinis, širdies nuraminimas, todėl labai smagu, kad būtent ji - knyga - ir padeda sukurti dar vieną gerą darbą.“

Evelina Daciūtė / Eka Kurniawan / Rimantė Kulvinskytė


Prie „Knygiono“ projekto noriai prisideda ne tik knygų mylėtojai, bet ir dauguma leidyklų bei rašytojai. Šiuo metu kartu su projekto įkūrėjomis bendru žingsniu jau žengia viena sėkmingiausių Lietuvos rašytojų Evelina Daciūtė, taip pat prie aukciono jau prisidėjo ir populiariausias vaikiškų knygų autorius Tomas Dirgėla. „Knygioną“ palaiko ir žurnalistė, televizijos bei radijo laidų vedėja Rimantė Kulvinskytė. Savo knygą su parašu dovanoja ir Indonezijos rašytojas Eka Kurniawan.

Trečiajame aukciono etape, kaip ir pirmuosiuose dviejuose, bus pristatomos naujausios knygos tiesiai iš spaustuvių arba šeimininkus jau turėjusios, tačiau vis dar puikios būklės esančios knygos. Pastarąsias iš asmeninių bibliotekų surinko projekto organizatorės ir prisidėti panorę geros valios žmonės.

Aukciono sumanytojos

Aukciono sumanytojos


Aukciono taisyklės yra labai paprastos. „Knygiono“ (@knygionas) paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ prie kiekvienos knygos yra įrašyta pradinė kaina, kurią galima didinti komentaruose (mažiausiai +1 eur). Aukcioną laimi asmuo, pasiūlęs didžiausią sumą. Laimėtojas per 24 val. nuo aukciono pabaigos turi pervesti pinigus pasirinktai/numatytai organizacijai ir mokėjimo išrašą asmenine žinute atsiųsti į „Knygioną“. Knygos naujiesiems savininkams siunčiamos nemokamai, tiesa, jos siunčiamos tik Lietuvoje.

bottom of page