top of page
  • Writer's pictureCikados

Kultūra karantino metu keliasi į lauką – Panemunės pilies parke pristatoma skulptūrų paroda

Iki lapkričio 24 d. VDA Panemunės pilies parke savo naujausias šiuolaikines skulptūras pristato net dešimt Lietuvos skulptorių: Gediminas Akstinas, Danas Aleksa, Jonas Aničas, Nerijus Erminas, Tauras Kensminas, Petras Mazūras, Rimantas Milkintas, Rafal Piesliak, Mykolas Sauka ir Marija Šnipaitė. Tai grupinė paroda „Būvis“, kuri - anot projektą organizuojančios galerijos (AV17) vadovės Kristinos Mizgirytės-Kryžauskės – kruopščiai apgalvota žvelgiant į šiandieninę pandemijos situaciją: „Apie kultūros lauko kitimą pandemijos akivaizdoje diskutuojama jau nuo pavasario. Turime prisitaikyti prie naujų gyvenimo standartų ir kiek įmanoma daugiau kultūros nešti į atviras viešas erdves, kur tiek meno kūriniais, tiek renginiais būtų galima mėgautis saugiai“.

Paroda „Būvis“ į Vilniaus dailės akademijos Panemunės pilies parką atkeliavo iš Pakruojo dvaro teritorijos. Abi vietos – istorinės, priklausančios Lietuvos kultūros paveldui, todėl ypač netikėtai sąveikauja su šiuolaikinėmis skulptūromis bei atsiveria nauju, savitu kampu. Eksponuojami darbai savaip reflektuoja šiandienos realybę bei joje vyraujančias nerimastingas nuotaikas, o pati paroda atspindi pasaulį kaip vietą, kurioje žmogaus įpročiai ir pozicija tampa neaiškūs.

Parodos metu galerija (AV17) kartu su dalyvaujančiais skulptoriais rengia pokalbius, kurie transliuojami galerijos Facebook paskyroje. Jų metu diskutuojama apie šiuolaikinio meno viešosiose erdvėse atsiradimą bei problemas. Pasak skulptoriaus Gedimino Akstino: „Šiuolaikinės skulptūros viešojoje erdvėje atsirasti turi, tačiau tai paraleliai turi žengti ir su meno edukacija. Kitu atveju visuomenėje vėl pradėtų kilti įvairūs konfliktai“.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, skulptorius ir dėstytojas Petras Mazūras, mano, jog specialiai kūriniai konflikto kelti neturėtų, tačiau jis tiesiog neišvengiamas: „Viešųjų erdvių menas nuolat atsiranda nevaldomoje pozicijoje, įvairių diskusijų sankirtoje, todėl prieš kuriant viešajai erdvei reikia suprasti, jog kuri tiems – kurie vaikšto parkais ar gatvėmis. Asmeniškai konfliktų kelti nesistengiu, tačiau jie atsiranda natūraliai dėl skirtingos minios sudėties“.


Lapkričio 11 d. 15 val. taip pat organizuojama virtuali paskaita apie šiuolaikinės skulptūros tendencijas, kurią ves menotyrininkė Agnė Mackevičiūtė, o negalinčius nuvykti parodos pamatyti gyvai, galerija (AV17) siūlo saugiai pasivaikščioti po parodos „Būvis“ 3D turą internete: https://www.1001pikselis.lt/3dturai/paroda-buvis2/fullscreen/


Nuotraukos: Laima Milkintė

Paroda VDA Panemunės pilies parke veikia iki lapkričio 24 d.


bottom of page