top of page
  • Writer's pictureCikados

Meda Norbutaitė | personalinė paroda „Klounada“ | LDS galerija “Arka”

Kovo 28 d., ketvirtadienį, kviečiame į menininkės Medos Norbutaitės personalinės parodos „Klounada“ atidarymą LDS galerijoje “Arka”, Aušros Vartų g. 7, Vilnius.  Renginio laikas - 18–21 val. Jo metu (19 val.) vyks autorės kūrybos pristatymas ir turas po ekspoziciją.


Meda Norbutaitė  „Šventė“ 2021
Meda Norbutaitė „Šventė“ 2021

Paroda „Klounada“ jungia du kūrybinius ciklus, kurie vaizdą permąsto kaip universalią kalbą. Pasitelkdama ironiškus, kiek groteskiškus kūrinių veikėjų pavidalus, menininkė kvestionuoja šiuolaikinės visuomenės socialines temas – baimes, lūkesčius, pavydą, savikritikos stoką ar jos perteklių, prisitaikymą ar puikybę. Parodoje pristatoma ne tik tapyba, tačiau ir instaliatyviais tūriais virstantys piešiniai, įkūnijantys ir iškūnijantys kūrybinį procesą, kuris skverbiasi į patyrimą ir kursto apnuogintos tikrovės formas.


Meda Norbutaitė.Piešinys-2
Meda Norbutaitė.Piešinys-2

Klouno sąvoka įgavusi kiek neigiamą konotaciją, dažnai reiškiančią ką nors pašiepiamo ar net baugiai juokingo. Tačiau Medos Norbutaitės kūriniuose šis personažas išsiskleidžia kaip kiekvieno mūsų atspindys, savotiškas mimas, kuris neturi tapatybės, bet gali suvaidinti begalę vaidmenų. Pasirinkdama humorą kaip kūrybinį išeities tašką, autorė svarsto įsitempusios, skirtingomis kaukėmis besidengiančios šių laikų asmenybės dilemas, kurios kartais primena beatodairišką klounadą.

Šiandien, kai socialinės medijos atveria kone beribes komunikacijos, ryšių ir žmogiškųjų sąveikų galimybes, o atvaizdai plūsta iš visų pusių ir tvindo kiekvieno mūsų pasaulėžiūrą, Medos Norbutaitės klounada tampa savitu pleištu išsivaduoti iš kaustančių rėmų, suvaržymų ir paprasčiausiai pasijuokti iš savęs. Paroda pateikia žmogiškų emocijų spektrą, leidžia atpažinti ir pabudinti savyje klouną, kuris gali reflektuoti, atsiverti, kritikuoti, nebijoti, mylėti, žaisti, klysti, vėl bandyti. Atpažįstamais simboliais pasidabinę personažai į kūrinius atklysta iš vaikystės, gyvenimo, meno lauko, pasakų ar animacinių filmų. Paveikslais įkūnijami klounai, beždžionės ir princesės dirgina, jaudina, žadina žvilgsnio geismą ir kviečia žiūrovą diskutuoti apie nusistovėjusias visuomenės normas ir jų kaitą.


Meda Norbutaitė „Cirkas“ 2022
Meda Norbutaitė „Cirkas“ 2022

Pristatomi kūriniai ne tik meta iššūkį socialinei tikrovei, bet ir provokuoja kanono, o tai yra, įsitvirtinusios tradicijos permąstymą. Greta „Klounados“ serijos eksponuojama jos tąsa - dekanonizacijos sampratai skirta naujausia tapybos darbų kolekcija, re-aktyvuojanti ir atpažįstamumą keičianti kažkuo asmenišku ir netikėtu.


<><><><><>


Kuratorė: Evelina Januškaitė; Architektūra: Paulius Rukas;

Dizainas: Gytis Skudžinskas.


Renginio metu gali būti fotografuojama ir filmuojama. Dalyvaudami renginyje jūs sutinkate, kad jūsų atvaizdas gali būti publikuojamas galerijos sklaidos kanalais parodos viešinimo tikslais

bottom of page