top of page
  • Writer's pictureCikados

Naujas Lietuvos džiazo rinkinys pristatytas tarptautinėje mugėje “jazzahead!”

Šaliai besiruošiant minėti tarptautinę džiazo dieną, Lietuvos džiazo federacijos (LDF) delegacija naują lietuviško džiazo rinkinį „Jazz from Lithuania” pristato ir įspūdžius renka didžiausioje džiazo muzikai skirtoje parodoje Brėmene – “jazzahead!”.


Rinkinys Jazz from Lithuania

Muzikos industrijos mugė ir festivalis “jazzahead!” – priežastis Brėmeno miestui jau keturioliktą kartą iš eilės vienai savaitei tapti ne tik džiazo atlikėjų, bet ir prodiuserių, festivalių organizatorių, agentų, leidėjų, žurnalistų bei kritikų traukos vieta. Lietuva ir jos džiazas tokiame renginyje šiemet prisistato jau šeštus metus.


„Siekiame, kad kasmet parodoje dalyvautų džiazo muzikantai, kūrėjai, ši mugė jiems yra didelis įrankis pristatyti savo veiklą, gyvos savęs vadybos meistriškumo pamokos. Vienas svarbiausių šių metų akcentų - Baltijos šalių kampelis, Lietuvos, Latvijos, Estijos stendai yra greta, šalia jų - Skandinavijos šalių delegacijų kvartalas. Svarbu prisistatyti kartu, nes dažnai esame suvokiami kaip vientisa erdvė gastrolėms, ryšiams. Šiuo metu planuojame ir bendrą Baltijos šalių džiazo rinkinį", – iš mugės įspūdžiais dalijasi LDF prezidentas Julijus Grickevičius.


Nacionaliniame šalies stende apie lietuvišką muziką pasakoja bei naujus ryšius užmegzti pasiruošę ir daugiau delegatų. Tarp jų – Simona Kliševičienė, „Vilnius Jazz“ organizatorius Antanas Gustys, „Vilnius Mama Jazz“ organizatoriai Judita Bartoševičienė ir Kristijonas Bartoševičius, Lietuvos nacionalinės filharmonijos atstovas Danas Skramtai bei žinomi Lietuvos džiazo scenos atstovai Vytis Nivinskas ir Laura Budreckytė.


Lietuvos džiazo federacijos delegacija

Jau nuo pirmosios mugės dienos Lietuvos stendas – gausiai lankomas. „Kadangi esame čia jau šeštą kartą, mus atpažįsta, laukia kasmet pristatomo Lietuvos džiazo rinkinio, turime Lietuvos džiazo sekėjų ir gerbėjų. Vienas svarbiausių Lietuvos delegacijos tikslų - džiazo kolektyvo iš Lietuvos atranka į pagrindinę vitrinos programą. Todėl delegacijos kasmetinis įdirbis tam labai svarbus“, – pasakoja J. Grickevičius.


Renginio svečių akį Lietuvos stende ypatingai traukia naujas Lietuvos džiazo kūrėjų muzikos rinkinys „Jazz from Lithuania 2019”. Kasmet iš aktualiausių muzikantų kūrybos sudaromas rinkinys – svarbiausias Lietuvos džiazo eksporto įrankis, skirtas pristatyti šalies sceną džiazo industrijos mugėse.


Šiemet kompaktiniam diskui atlikėjai iš visos Lietuvos siūlė dar daugiau, net 53 kūrinius. „Įvairovė buvo visapusiškai didelė, tad komisija turėjo daug darbo ir skyrė daugybę valandų išklausyti, įvertinti ir atrinkti“, – tikina J. Grickevičius.


Kūrinių klausė ir balus už kūrinių aktualumą bei meninius kriterijus rašė muzikantai Vytis Nivinskas, Dainius Pulauskas, Adas Gecevičius, LDF atstovė Solveiga Rusytė bei muzikologė Laima Slepkovaitė.


Lietuvos džiazo federacijos stendas


Į rinkinį pateko Merope, „The Schwings“, „Sheep Effect", Domo Žeromsko, Tado Dešuko, Jan Maksimowicz ir Dmitrij Golovanov, Annos Polukord, Dainiaus Pulausko, „Subtilu-Z", „CinAmono", „Katarsis4“, LMTA Big Band bei Dovydo Stalmoko ir Daliaus Naujokaičio kūriniai. Pristatytas džiazo mugėje Vokietijoje, vėliau rinkinys keliaus į world muzikos parodą "Womex".


Stende pristatomas ne tik naujausias Lietuvos džiazo rinkinys, bet ir nauji atskirų atlikėjų albumai. Tarp jų – Dmitrijaus Golovanovo ir Jano Maksimovičiaus, grupės „Brave Noises", saksofonininko Simono Šipavičiaus, Dainiaus Pulausko, Jievaro Jasinskio su grupe „Reinless“, saksofonininko ir kompozitoriaus Liudo Mockūno kūrybos rinkiniai.


Lietuviškas džiazas Brėmeno mieste pasauliui bus reprezentuojamas iki balandžio 28 d. Šių metų renginio šalis partnerė, į kurią sutelktas visas dėmesys - Norvegija. Sekmadienį bus paskelbta kitų metų šalis partnerė.

bottom of page