top of page
  • Writer's pictureCikados

Pandemijos (COVID-19) įtaka kultūrai: Jurgis Pauliukas

Tekstas: Tarptautinio šv. Jokūbo kariliono festivalio organizatorius, menininkas Jurgis Pauliukas


Kas man gali atsakyti, ar koronaviruse gali būti užprogramuotas baimės sindromas, kuris veikia nebūtinai užsikrėtus? DNR spiralėje tiek daug informacijos telpa, gal viruso kodas modernesnis, juk pasaulis vystosi. Tas mažučiukas kodukas pasiekia mūsų smegenų baimės tašką per didelius atstumus. Juk per kelias savaites metų pradžioje visas išsivystęs ir modernus pasaulis staiga užsidarė. Ką ten užsidarė, užsibarikadavo namuose! O aš iš to laikotarpio ryškiausiai atsimenu dvi nuotraukas: oro uoste ant pakilimo takų sustatytų lėktuvų ir Žemės užterštumo (lyginama, kaip išsivalė oras virš Kinijos).

Užsidarė viskas, net ir didieji verslo banginiai sėdėjo namie, negalvodami, kaip verslas nukentės, o desperatiškai bandydami nenumirti nuo COVID-19, kai Šiauliuose buvo diagnozuotas pirmas atvejis.

Ir tik po dviejų savaičių išnirę ir įkvėpę oro pradėme planuoti. Mano organizuojamas Vilniaus kariliono festivalis, švenčiantis ketverius metus, nuo liepos vidurio turėjo įvykti. Žinojau, kad turiu daryti; o ar padarysiu, negalvojau ir neskyriau tam laiko. Tiesiog dariau, rinkau informaciją, kur link juda Vyriausybės sprendimai, ir dėkojau Dievui, kad dabar, kai matau visa vykstančio paveikslą, galiu teigti: festivalis buvo nešamas ant rankų.

OK, keli malonūs faktai apie festivalį, kuris vyko penkias savaites:

- Vyriausybė leido renginius su žiūrovais lauke ir uždarose patalpose pačioje liepos pradžioje. Taip, ačiū, mums to ir reikia – liepos 8 dieną varpai skamba klausytojams, susirinkusiems bažnyčios šventoriuje ir viduje. Skrydžių nedaug, bet karilionierė Kasia iš Vokietijos atskrenda saugiai;

- nuo liepos 15 dienos leidžiama daugiau klausytojų lauke. Kaip tik tą dieną vyksta antras koncertas su atlikėju iš Belgijos. Kitą savaitę po koncerto atskridusiems iš Belgijos privaloma 14 dienų saviizoliacija, bet mums jau nebeaktualu;

- atlikėja Laura iš Norvegijos ir Yuko iš Vokietijos saugiai atvyksta, groja didėjančiai klausytojų auditorijai;

- paskutinis koncertas rugpjūčio 5 dieną. Netrukus, po penkių dienų, draudžiama atvykti iš Lenkijos. Anna – kaip tik iš ten. Bet jau viskas įvyko.

Šiame festivalyje didžiausią palaikymą gavome iš Rimos (15min.lt), kuri sutiko visus koncertus transliuoti tiesiogiai per naujienų portalą. Argi ne laimė patekti į Lietuvos ir pasaulio auditoriją vienos nuorodos pasidalinimu?

Labai daug negalvojau apie festivalio temą; nusprendžiau: jei jau mes bijome, bent menas tegul būna linksmas. Derinau su atlikėjais jų programas paprastai: „Duokite linksmybių.“ Ir mums pavyko. Šiandien manau, kad ketvirtasis festivalis buvo geriausias visomis prasmėmis.

Dabar, per antrąjį karantiną, aukštai pasiraitojęs rankoves derinu kitų metų festivalį. Ir užsibrėžiau padaryti dar geresnį. Jau laukiu.

Po festivalio grįžau prie erdvinės instaliacijos „Miesto paukščiai“. Meno ekspertų storais raginiais akinių rėmeliais nuomonės negirdėjau, bet mano pagrindinis meno vertinimo kriterijus yra pats paprasčiausias – kai matau kūrinį ir noriu sušukti: „Dieve, pažiūrėk / paklausyk, kaip tai – gražu“, žinau, kad yra gerai. Taip ir su paukščiais Saltoniškių gatvėje, Vilniaus Sostinės dienų programoje, kuriuos kūriau ir galvojau apie grožį žiūrinčiojo akyse ir norą, kad menas pandemijos laikotarpiu, laikantis socialiai atsakingo atstumo, būtų sostinės puošmena.

1200 paukščių erdvėje išdėstyti laikantis Bemastelinės elgesio koreliacijos tyrimo, kai tirdami varnėnų būrius mokslininkai nustatė, kad jie skrenda tarsi vienas. Kaip? Aš nežinau, bet, Dieve, pažiūrėk kaip tai gražu.

Pabaigai norėčiau pacituoti Sveikatos apsaugos ministeriją, radau šiandien: „Ar yra tikimybė, kad COVID-19 gali patekti į Lietuvą? Tiesioginių skrydžių iš Kinijos į Lietuvą nėra. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateikto rizikos vertinimo duomenimis, 2019-nCoV įvežimo į Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalis rizika yra vidutinė. Jeigu ES ar EEE šalyse nustatytiems įvežtiniams atvejams laiku bus taikomos griežtos infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonės, tokiu atveju tolesnio plitimo tikimybė bendruomenėje yra vertinama kaip žema.“



bottom of page