top of page
  • Writer's pictureCikados

Parodoje Panevėžyje – nauji skulptoriaus Juozo Lebednyko kūriniai

Vasario 5 d. Panevėžio miesto dailės galerijos Keramikos paviljone atidaroma paroda „Juozo Lebednyko mažoji skulptūrinė plastika, pastelės, piešiniai“. 17 val. vyks filmo apie panevėžietį dailininką peržiūra, 17.30 val. – parodos atidarymas.


Juozas Lebednykas. EGIPTIETIŠKAS RATAS. 2019

Šioje parodoje J. Lebednykas pristato naujausius pastarųjų dvejų metų kūrinius – mažosios skulptūrinės plastikos (bronza, akmuo, medis) darbus, pasteles ir piešinius.


Pasak menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio, šio menininko skulptūrinė plastika niekada nebuvo vienos medžiagos ar formos įkaitė.


„Nuo monumentalių viešų erdvių kompozicijų iki kamerinės plastikos, nuo metalo ir akmens link keramikos, nuo bronzos link atviromis spalvomis raibuliuojančių piešinių dėliojasi šio menininko siekis maksimaliai išraiškingai perkurti supančio pasaulio materiją ir taip perteikti savąjį grožio suvokimą. Todėl visiškai dėsninga, kad tokioje įsisavintų medžiagų įvairovėje rūpi išbandyti ir visas formos galimybes: nuo konstruktyvios abstrakcijos iki siurrealistinio ar ekspresyvaus figūratyvizmo“ – teigia V. Kinčinaitis.


Per penkis savo kūrybinio darbo dešimtmečius J.Lebednykas tapo ryškia figūra tiek lietuviškos skulptūros panoramoje, tiek visame Lietuvos meniniame gyvenime. Už ištikimybę kūrybai ir savito braižo puoselėjimą 2018 metais jis apdovanotas Lietuvos dailininkų sąjungos „Auksiniu ženkliuku“, svarbiausiu Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) apdovanojimu.


Juozas Lebednykas

Nuo pat kūrybinio darbo pradžios dailininkas aktyviai dalyvavo parodiniame gyvenime, surengė 28 personalines parodas, dalyvavo daugiau kaip 70 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje (Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Italijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Rusijoje, Turkijoje, Vokietijoje), septyniuose tarptautiniuose simpoziumuose Lietuvoje ir Latvijoje.


J. Lebednykas buvo vienas iš nedidelio profesionalių dailininkų būrio, kurie 8-jame dešimtmetyje padėjo tvirtus pamatus, ant kurių išaugo dabartinė Panevėžio profesionalioji dailė. 1989–1993 metais skulptorius vadovavo LDS Panevėžio skyriui, prisidėjo prie jo plėtros ir stiprinimo. 1993 metais J. Lebednyko iniciatyva ir tuometinės miesto valdžios pagalba buvo įkurta LDS Panevėžio skyriaus parodinė erdvė „Galerija XX“.


Skulptorius yra pelnęs eilę apdovanojimų, jo kūrinių yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, Panevėžio kraštotyros muziejus, Panevėžio miesto dailės galerija, JAV Baltieji rūmai, Europos parlamentas, privatūs kolekcininkai.


Paroda „Juozo Lebednyko mažoji skulptūrinė plastika, pastelės, piešiniai“ veiks iki kovo 14 dienos.


Panevėžio miesto dailės galerijos inf.

Juozo Lebednyko asmeninio albumo nuotr.

Juozas Lebednykas. Egiptietiškas ratas. 2019

Skulptorius Juozas Lebednykas 2018 metais apdovanotas Lietuvos dailininkų sąjungos „Auksiniu ženkliuku“.

bottom of page