top of page
  • Writer's pictureCikados

Senatorių pasažas atveria duris jau šį penktadienį

Pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje kulinarinėms patirtims dedikuota erdvė „Senatorių pasažas“ duris atvers jau liepos 31 dieną, penktadienį.

„Senatorių pasažas“ – tai Vilniaus senamiesčio širdyje kokybiškam maistui dedikuota erdvė, kurioje įsikurs jau daugeliui žinomi ir į „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ sąrašą įtraukti restoranai „14Horses“ ir „Nineteen18“, puoselėjantys „iš lysvės – į lėkštę“ maisto koncepciją. Čia taip pat rasis ir parduotuvės, kuriose bus galima įsigyti ekologiškų maisto produktų, gėlių, knygų bei funkcionalių interjero detalių.

“Tai buvo daugiau nei trijų su puse metų kelionė, kurios vaisiais pagaliau galėsime pasidalinti ir su jumis. Prie šio projekto statybų ir vystymo prisidėjo daugiau nei 1000 žmonių, kurie dirbo jau nesuskaičiuojamas valandas, kad visa tai virstų „Senatorių pasažu“. Tuo tarpu mes, „Baltic Food Republic“ šeima, praleidome 7 mėnesius t.y. daugiau nei 50 000 valandų, kurdami ir tobulindami kiekvienos parduotuvės ir restorano koncepcijas. Nors tai ir bus skirtingos vietos po vienu stogu, tačiau viską apjungianti idėja – viena ir vientisa.“,- apie projektą pasakoja jo įkūrėjas ir maisto entrepreneris Niels Peter Pretzmann. Įkūrėjų noras vidinį pasato kiemą atverti žmonėms išsipildė – kiemas virsta pasažu, į kurį bus galima patekti tiek iš Dominikonų gatvės, tiek ir iš Stiklių gatvės. „Kurdami šį projektą mes vadovavomės principu „kas yra sena - išlieka sena”, o tai, kas pridėta nauja - tampa šiuolaikiška. Šis praėjimas į Stiklių gatvę egzistavo jau labai seniai ir tai galima matyti senuosiuose dokumentuose, todėl mums norėjosi jį atkurti ir sukurti atvirą bei demokratišką vietą Vilniaus svečiams ir gyventojams. Taip pat pagrindinė mūsų architektūros ir dizaino idėja paremta „Wabi-sabi” estetika, reiškiančia netobulumo tobulumą“,- pasakoja N.P.Pretzmann.

Vakarienei ar vėlyviesiems pusryčiams kvies jau žinomi ir į “30 geriausių restoranų Lietuvoje“ sąrašą patekę restoranai “14Horses” ir “Nineteen18”. Į šiuos restoranus, kaip ir į maisto parduotuves “Senatorių pasaže”, dauguma produktų atvyksta iš įmonės ūkio “Farmers Circle” arba kitų Lietuvos ūkių. Šiuo projektu siekiama suvienyti atsakingai veikiančius Lietuvos ūkininkus bei amatininkus ir tapti nauja susitikimų vieta Vilniaus senamiestyje.

Restorano “14Horses” virtuvės šefas Andrius Kubilius meniu sudarė kruopščiai atsižvelgdamas į sezoniškumą. Čia didžiausias dėmesys bus telkiamas į vietines ir atsakingai užaugintas daržoves bei augalus, panaudojant jų netradicines kombinacijas ir pagaminimo technikas. Restorane meniu bus ganėtinai trumpas, tačiau dažnai kintantis priklausomai nuo sezonų ir produktų, tuo metu augančių ūkiuose. „Po 6 mėnesius trukusių kūrybos ir tyrinėjimų sesijų gamtoje, virtuvėje ir ofise mes grįžtame su ta pačia stipria komanda ir dar didesne energija naujoje lokacijoje – „Senatorių pasaže“,- atidarymo nuotaikomis dalijasi šefas Andrius Kubilius.

„Senatorių pasaže“ taip pat įsikurs “Nineteen18” – degustacinių vakarienių ir kulinarinių patirčių restoranas, giliai nagrinėjantis vietines tradicijas, kultūrą ir papročius. Atsinaujinusiame restorane vakarienių metu čia bus pasitelkta dar daugiau detalių, rastų istoriniuose šaltiniuose apie vietinę kultūrą.

„Kurdami restorano meniu koncentravomės į tai, kaip mažus istorijos elementus perkelti į dabartį. Visą šią patirtį kuriame per daugybę skirtingų detalių - komandos uniformas, specialiai sukurtus indus, stalo serviravimą, gaminimo ir konservavimo metodikas, aptarnavimą ir, žinoma, maistą“,- pasakoja restorano „Nineteen18” šefas Matas Paulinas.

Svečius keliolikos patiekalų degustacinėms vakarienėms restoranas kvies penktadieniais ir šeštadieniais, čia taip pristatoma galimybė užsisakyti ir sutrumpintą vakarienės meniu.

„Mes labiausiai gilinamės į valstiečių, o ne bajorų ar didikų virtuvę, nes pastaroji sujungia gamtos pažinimą, kultūrines tradicijas ir išradingumą. Restorane siekiame lietuvių liaudies virtuvės interpretacijos ir modernios jos tąsos, o ne restauracijos ar imitacijos. Ieškome ne receptų, bet istorijų“,- meniu apibūdina šefas.


“Senatorių pasažas” įsikurs Domininkonų g. 11 ir veiks antradieniais – šeštadieniais.

bottom of page