top of page
  • Writer's pictureCikados

Sigutės Valiuvienės atminimui | „Pasaulis Šalia“ | VVJ meno galerija

Iki gruodžio 17 d. VVJ meno galerijoje veiks Sigutės Valiuvienės kūrybos paroda „Pasaulis Šalia“. Ši paroda skirta menininkės atminimui ir jos gausiam kūrybiniam palikimui, kuris neabejotinai priklauso iliustracijų vaikų knygoms aukso fondui. Iliustravusi ir apipavidalinusi per 40 knygų bei leidinių, grafikė sukūrė savitą „vaikiško“ modernizmo viziją, su kuria užaugo ne viena karta.


Sigutė Valiuvienė „Pasaulis Šalia“
Sigutė Valiuvienė „Pasaulis Šalia“

Grafikė Sigutė Valiuvienė (1931 m. – 2021 m.) – viena žymiausių lietuvių menininkių, sukūrusi itin savitą, lengvai atpažįstamą, tautiniais motyvais prisodrintą, melancholija alsuojantį kūrybos stilių. Gimusi tarpukariu intelektualų šeimoje, Nepriklausomoje Lietuvoje, ji turėjo galimybę augti apsupta įvairiapusės ir jokios cenzūros nevaržomos kultūros – knygų, teatro, muzikos ir kitų renginių. Iš vaikystės atkeliauja ir Valiuvienės meilė M.K. Čiurlioniui, jo kūrybai. Iš šio laikotarpio menininkė į savo darbus atsinešė kitokio – laisvo, jautraus ir šviesaus pasaulio vizijas.


Sigutė Valiuvienė
Sigutė Valiuvienė

Sudėtingais, grėsmių ir netikrumo kupinais stalinistinio laikotarpio metais, jau studijuojant Vilniaus dailės institute, kur buvo diegiama represyvi tiesmuko akademizmo ir politinio propagandinio plakatiškumo politika, S. Valiuvienė ir kiti jos kartos grafikai (vyras V. Valius, A. Steponavičius, A. Surgailienė, B. Žilytė, A. Skirutytė ir kt.) nuolat ieškojo būdų kaip išvengti primetamo socialistinio realizmo ir savo darbais kalbėti apie jiems tikrai svarbius, lietuviškos tapatybės, etnografijos, kultūros istorijos dalykus. Ši tendencija ypač suaktyvėjo prasidėjus atšilimui, postalinistiniam laikotarpiui. Menininkei buvo svarbu savo kūryboje išsaugoti tautiškumo bruožus, aiškius etnografinius simbolius, apjungti juos su modernistine raiškos forma.


Sigutė Valiuvienė
Sigutė Valiuvienė

Pirmieji S. Valiuvienės kūriniai pasižymėjo rūsčia, dramatiška stilistika, itin modernia forma (iliustracijos „Užkeiktiesiems vienuoliams“ ir „Danko“), tad sulaukė tuometinės valdžios bei cenzūros dėmesio ir nemalonės.

Vėliau menininkė tarsi pasitraukė į kitą, paralelinį pasaulį – pasaulį šalia, kuriame nebuvo nei cenzūros, nei grėsmių, nei persekiojimų. Čia apsigyveno lyg iš jos vaikystės laiko bei prisiminimų miglų atėjusios šviesios, švytinčios vizijos, vaiko akimis matomo pasaulio interpretacijos. Išsigrynino motinystės, vaikystės, iš lietuviškų pasakų, legendų ir dainų atėjusios temos bei savita, tik jai vienai būdinga, itin lyriška kūrybos plastika, poetiškos apibendrintų formų figūros, subtilūs, persidengiantys ir skaidrūs žemės spalvų deriniai.


Sigutė Valiuvienė
Sigutė Valiuvienė

<><><><><>


PASAULIS ŠALIA – pasaulis, kupinas tikėjimo ir pasakų, tikrumo, tyrumo ir jautrumo. Pasaulis, kuriame egzistuoja laimingos pabaigos.


VVJ meno galerija, Vilniaus g. 39; III – V 12 - 19 val.; VI - VII 12 – 16 val.;


bottom of page