top of page
  • Writer's pictureCikados

Simonos Smirnovos knyga kanklėms – tiltas pasauliui į nacionalinio instrumento pažinimą ir Lietuvą

Kompozitorė, kanklininkė, vokalistė Simona Smirnova Vasario 16-osios proga išleidžia natų knygą „Kanklės Niujorke“. Ji norėtų, kad knyga, skirta nacionaliniam Lietuvos instrumentui, ne tik išplėstų kanklių repertuarą įvairaus lygio kanklininkams, bet ir įkvėptų pasaulio muzikos profesionalus savo kūryboje pritaikyti kanklių skambesį.

Knygos viršelis. Nuotraukos autorė Diana Liminovič
Knygos viršelis. Nuotraukos autorė Diana Liminovič

Tokių tikslų vedama paskutinius dvejus metus šalia kitų darbų Simona Smirnova intensyviai kūrė muziką kanklių natų knygai. Į ją kompozitorė sudėjo keturiolika savo kūrybos kūrinių nacionaliniam Lietuvos instrumentui. Kūrinių garso įrašus galima rasti knygoje bei Spotify ir kitose muzikos klausymosi platformose. Greitai Simoną bus galima sutikti gyvai Lietuvoje, pakalbinti ar netgi sudalyvauti kanklių pamokėlėse jos stende, kurį bus galima rasti Muzikos salėje Vilniaus knygų mugės metu vasario 23-26 dienomis.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė, meno daktarė, Liaudies instrumentų katedros vedėja, kanklininkė Aistė Bružaitė atsiliepdama apie knygą „Kanklės Niujorke“ teigia: „Leidinys svarus, naudingas ir savalaikis, turintis svarbią lietuviškumo vertybių išsaugojimo prasmę bei jo populiarinimą pasauliniame kontekste.” Tuo metu tris kartus Grammy laimėjęs kompozitorius Ricky Kej rašo: „Didžioji pasaulio dalis nežinojo, kas yra kanklės, iki kol Simona su jomis nesupažindino. „Kanklės Niujorke“ yra puikus būdas daugiau sužinoti apie šį instrumentą, kaip jis skamba ir kaip gali būti pritaikytas.“


Niujorke gyvenanti ir kurianti kompozitorė Simona Smirnova to labiausiai ir siekia, kad kanklių pavadinimas būtų lengvai tariamas visame pasaulyje, o instrumento tėvynės vardas skambėtų dar plačiau.

Išleisdama knygą „Kanklės Niujorke“ Simona Smirnova ir vėl patvirtina dažnai jai priskiriamą kanklių ambasadorės vardą. Jos pastangos populiarinti Lietuvos nacionalinį instrumentą jau buvo įvertintos Globalios Lietuvos apdovanojimuose praėjusių metų pabaigoje. Atlikėja buvo nominuota „Už lietuviškų kanklių skambesį džiaze ir pasaulinėse scenose“.

Simona Smirnova. Nuotraukos autorė Dalia Mikonytė
Simona Smirnova. Nuotraukos autorė Dalia Mikonytė

Kiekviename Simonos koncerte ar jis vyktų Niujorke ar Naujoje Zelandijoje Simona ant scenos pasirodo su kanklėmis. Ji pasakoja, kad po kiekvieno pasirodymo bent vienas žmogus visuomet prieis pasiteirauti apie iki tol nematytą instrumentą. Simona teigia, kad kanklės sudomina net didžiausius muzikos snobus.

Mokytojaudama užsienyje esančiose lituanistinėse mokyklose bei koncertuodama lietuvių bendruomenėse, Simona įsitikino, kad kanklėms trūksta įvairesnio repertuaro, vaikiškų lietuviškų dainų aranžuočių, todėl kompozitorė neretai pati parašydavo kanklėms kūrinių. Pamažu jų vis daugėjo, kol jie subrendo iki knygos.

Knygos leidybą finansavo Lietuvių fondas Čikagoje, o projektą kuravo JAV LB kultūros taryba. Simona artimiausiu metu Niujorke taip pat ruošia nemokamus kanklių seminarus, kuriuos finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Knygą išleido leidykla „Muzikos grafika“.

bottom of page