top of page
  • Writer's pictureCikados

Tarptautiniai cirko pasirodymai Naujojoje Vilnioje


Kasmet vykstantis šiuolaikinio cirko renginių ciklas „Naujojo cirko stotelės“ sugrįžta į sostinės rajonus. Šiemet jis įsikurs Naujojoje Vilnioje. Čia, Dūmų fabrike, lapkričio 19 – gruodžio 11 dienomis artistiškumu mėgautis kvies keturi tarptautiniai pasirodymai.


Pasirodymų akimirkos. Trupių archyvai
Pasirodymų akimirkos. Trupių archyvai

Pasak renginių ciklo iniciatoriaus ir koordinatoriaus Audronio Imbraso, naujasis cirkas yra inovatyviausia pasaulinė scenos menų sritis, kurios pagalba Prancūzija, Švedija, Kanada ir kai kurios kitos šalys efektyviai mažina kultūrinę atskirtį. Tad organizatoriai tęsia tradiciją ir pasitelkdami šią visuomenei patrauklią, svarbias temas pasitelkiančią menų formą, siekia įtraukti toli nuo sostinės centro esančius gyventojus. „Naujojo cirko stotelės“ renginiai Dūmų fabrike vyks jau trečiąjį kartą, šis tarptautinis renginys Naujajai Vilniai suteiks didesnės kultūros ir meno įvairovės pasiekiamumą.

„Naujojo cirko stotelę“ Vilniuje lapkričio 19 d. 15:00 val. atidarys klounas Cronopio. Tai jo sceninis slapyvardis – argentinietis Mariano Gedwillo, kilęs iš Latvijos, ieškantis giminės šaknų ir Lietuvoje, tyrinėja ką reiškia būti keliautoju. Jis pasitelkia humorą, žengia nešinas garsais, o iš jo kišenių byra netikėtumai. Tai pasirodymas, nepaisant amžiaus, įtrauksiantis visą šeimą. Vaidinimo pavadinimas „Pachamamo“ reiškia Lotynų Amerikos čiabuvių deivės vardą – jų mitologijoje ji yra Motina Žemė, vaisingumo dievybė.


klounas Cronopio
Klounas Cronopio

Renginių cikle šiemet ryški ir santykių tema – trupės „Big Wolf Company“ kūrinys „Nereikia minėti“ (Not To Be Mentioned) lapkričio 28 d. nagrinės vienišą tėvystę. Narstant vaikystės prisiminimus bandoma suprasti galimą porų dinamiką bei vienišo tėvo ar motinos šeimoje užaugus atsinešamus pasąmonės veiksnius. Spektaklis „Korobka“ (išvertus – dėžutė) lapkričio 22 d. kvies mėgautis švedų akrobatų dueto „Acrobalance“ pasirodymu ir fizine santykių drama. Čia pasitelkiama dokumentinė medžiaga iš šios artistų poros studijų Maskvos valstybinėje cirko ir estrados mokykloje laikotarpio, atmosferą kuria akrobatinis meistriškumas, muzika ir dūmai. Dar vienas šiuolaikinio cirko iš Skandinavijos pasirodymas gruodžio 11 d. – „RAAF“. Pirmasis modernus lyno vaidinimas Švedijoje leis mėgautis kvapą gniaužiančiu poetišku šokiu aukštyje, kuriame kontrastuoja tradicinis balansavimas ant įtemptos virvės ir šilta, choreografiška trupės „Below Zero“ estetika.


pasirodymų akimirkos, trupių archyvai
Pasirodymų akimirkos. Trupių archyvai

„Šiuolaikinis cirkas daugelyje pasaulio vietų yra ta sritis, kuri vienija bendruomenes. Kaip įvairaus amžiaus žmonėms priimtina meno forma, nes apima daug scenos meno sričių, žanrų ir raiškos būdų – akrobatiką, gimnastiką, vaidybą, muziką ir kt.,“ – dalinasi Dūmų fabriko direktorė, Greta Zakarevičienė. Kaip pavyzdį ji pateikia tai, jog Prancūzijoje šiuolaikinio cirko centrai kuriami bei pritraukia lankytojus net ir labai mažuose miesteliuose. Tuo tarpu Naujosios Vilnios kontekste ši meno forma tampa prieinama visiems: tai nėra žodiniai pasirodymai, todėl nelieka kalbinės atskirties, o tai itin aktualu daugiakultūrinei, daugiakalbei miesto daliai. „Naujojo cirko stotele“ kviečiame žmones rasti aukšto lygio renginius prie pat namų. Išnaudosime Dūmų fabriko erdvę, kuri itin dėkinga dėl savo aukštų lubų. Be to, kadangi neturime stacionarios scenos ir kėdžių – atlikėjai gali betarpiškai bendrauti su žiūrovu ir įtraukti jį į pasirodymą,“ – aiškina G. Zakarevičienė.


<><><><><>


„Naujojo cirko stotelė Naujojoje Vilnioje“ turi ir partnerius. Dar viena „Naujojo cirko stotelė“ panašiomis datomis jau penktą kartą įsikuria Visagine. O Šiuolaikinio cirko asociacija šio festivalio Dūmų fabrike laikotarpiu, gruodžio 5 d., rengia lietuvių cirko kūrėjų naujų darbų eskizų pristatymo vakarą „Circus PUSH“. Visa renginio programa, daugiau informacijos: dumufabrikas.lt.

bottom of page