top of page
  • Writer's pictureCikados

Vidas Poškus | „Karalius nuogas” | VVJ meno galerija

Sausio 31 d. (trečiadienį), 18.30 val., VVJ meno galerija kviečia į Vido Poškaus parodos „Karalius nuogas“ atidarymą. Ši menininko V. Poškaus tapybos ir piešinių paroda neturi nieko bendro nei su monarchais, nei su nudizmu (bei visokiausiomis jo apraiškomis). Garsioji H. Ch. Anderseno pasaka „Nauji karaliaus drabužiai“ taip pat nėra padariusi tiesioginio poveikio – nebent neakivaizdžiai, beveik pasąmonės impulsų būdu. 


V. Poškus. „Viena moteris galvojanti apie kitas“
V. Poškus. „Viena moteris galvojanti apie kitas“

Idėja yra labai paprasta, netgi buitinė. Dar 2023 metų sausio 11 dienos rytą žinutę autoriui parašė jo kolegė Aistė Kisarauskaitė, konstatuodama: „Labas rytas, sapnavau, kad šiandien rytą atsikėlusi pamačiau, kad nutapei didžiulį paveikslą (3x2 m) pavadinimu “Karalius nuogas”, labai stiprus buvo. Tokie linkėjimai nuo mano sapnų“. Tad šioji paroda yra bandymas vizualizuoti vieną regėjimą... Bet vėlgi reikia pakartoti – valdovų ir jų perregimų drabužių čia visai nesistengta vaizduoti, o ir minėtasis formatas yra tiesiog per didelis technine (sukūrimo, eksponavimo) prasme. 

Iš kitos pusės, V. Poškaus darbuose yra ir karalių (tarsi praeities aliuzijų ir citatų, taip pat gyvenamosios tikrovės reminiscencijų), ir nuogumo (kaip dvasinės būsenos, kuomet individas stoja prieš minią visiškai plikas ir nusiginklavęs), ir netgi to paties Anderseno (literatūrinis sluoksnis, ar tiksliau – pamušalas, kuriant paveikslus ir piešinius, daro didelį poveikį). 


V. Poškus. „Dvi figūros su dingusius veidu“
V. Poškus. „Dvi figūros su dingusius veidu“

Plastine prasme menininkas plėtoja daugiafigūrių kompozicijų, mažų ir didelių formatų, kuriuos inspiruoja mitologijos ir asmeninių patirčių įtakoti motyvai, idėją. Tai jam atrodo aktualu ir prasminga. Kaip lygiaverčiai personažai ekspozicijoje ir bendrame kūrybos „čemodane“ veikia ir piešiniai, esminį dėmesį skiriant dviem ciklams – vienas jų yra dedikuotas V. Poškaus gyvenamai gatvei – Vilniaus Gedimino prospektui (kurio viename gale gyvenama, kitame – dirbama), taip pat klasikinei Vergilijaus poemai „Eneida“.

O ar parodoje atsirado didelis paveikslas, vaizduojantis nuogą karalių, gal net atėjusį iš pasakos - teks įsitikinti patiems. 


<><><><><>


Paroda vyks iki vasario 25 d.; Galerijos adresas: Vilniaus g. 39, Vilnius.

Parodos kuratorius: Algė Gudaitytė; Koordinatorius: Eglė Kielaitė; Technikas: Rytis Urbakavičius

bottom of page