top of page
  • Writer's pictureCikados

Vilniaus universitetas mini Jono Kazlausko 90-metį ir baltų kalbotyros žurnalo „Baltistica“ 55-metį

Gruodžio 4 d. Vilniaus universitete (VU) bus minimas vieno žymiausių XX a. Lietuvos kalbininkų profesoriaus Jono Kazlausko 90-metis ir jo įkurto tarptautinio baltų kalbotyros žurnalo „Baltistica“ 55-metis. Ta proga VU Baltistikos katedra organizuoja renginius, kurie prasidės parodos, parengtos iš VU bibliotekos saugomų archyvų medžiagos, atidarymu. Joje bus eksponuojami Jono Kazlausko dokumentai, rankraščiai, laiškai ir nuotraukos, dokumentuota žurnalo „Baltistica“ pradžia (parodos autorė – Snieguolė Misiūnienė).

VU Filologijos fakultetas. Nuotraukos autorius Edgaras Kurauskas
VU Filologijos fakultetas. Nuotraukos autorius Edgaras Kurauskas

Tądien vyks ir mokslinis seminaras „Jono Kazlausko diena: istorinės gramatikos dalykai“. Jame pranešimus skaitys prof. habil. dr. Bonifacas Stundžia, prof. dr. Birutė Jasiūnaitė, doc. dr. Vytautas Rinkevičius ir doc. dr. Miguelis Villanueva Svenssonas – Jono Kazlausko premijos, įsteigtos Birštono miesto savivaldybės, laureatai.


Jonas Kazlauskas yra vienas žymiausių XX a. Lietuvos kalbininkų, dirbęs istorinės kalbotyros baruose – tyrė vardažodžio ir veiksmažodžio morfologiją, baltų fonologiją ir akcentologiją. Jo iniciatyva įsteigtas žurnalas „Baltistica“, pradėti rengti baltistų kongresai. 1970 m. pakviestas į Pensilvanijos universitetą skaityti baltistikos kurso, į Jungtines Amerikos Valstijas taip ir neišvyko – dingo, o vėliau profesoriaus kūnas buvo rastas Neryje. Jono Kazlausko mirtis, siejama su KGB veikla, liko neišaiškinta.



Renginys internetu vyks gruodžio 4 d. (penktadienį) 10–14 val. adresu https://liedm.zoom.us/j/94201799015 (Meeting ID: 942 0179 9015).


bottom of page